Ne credeti daca v-am spune ca biroul in care va aflati va imbolnaveste?

Statistic, cei mai multi dintre voi, va aflati acum intr-un birou, sau veti fi la un moment dat. Deci, cum va simtiti azi? Obositi, cu o eventuala o durere de cap, o senzatie de suprasolicitare? Ei bine, poluarea luminoasa din spatiile voastre de lucru s-ar putea sa fie cauza tuturor acestor stari.

Ce este poluarea luminoasa? Cum afecteaza volumul prea mare de lumina angajatii dintr-un birou? Ce solutii avem pentru a combate acest fenomen?

Astazi  abordam ideea de supra-iluminare sau altfel spus: totul despre gruparile excesive de lumini aflate intr-un spatiu de lucru.

SplitShire_IMG_5741-1800x1200-970x500

La fel ca temperatura aerului conditionat, preferințele pentru nivelul de iluminare sunt specifice fiecarei persoane și într-un birou comun acest lucru poate provoca o mulțime de dezacorduri.

Iluminatul birourilor are un impact asupra multor aspecte, de la sanatate la niveluri de productivitate, astfel incat importanța de a avea o lumina potrivita la birou nu poate fi subestimata.

De cata lumina am nevoie?

Ati intrat vreodata în birou (sau un mall) și ati clipit pentru ca lumina din spatiu era mai puternica decat cea a soarelui?

Acest fenomen se intampla atunci cand lumina artificiala este mai puternica decat este necesar. Iar daca munca ta implica lucrul in fata calculatorului aproape toata ziua, nevoia de lumina din jurul tau nu ar trebui sa depaseasca puterea luminii data de ecranul monitorului tau, sau de catre soare.

La impactul luminii artificiale prea puternice, corpul nostru reactioneaza ca si cum ne-am afla in intuneric total, deranjand ciclul somnului si ducand la grave probleme de sanatate.

Presupunand ca acasa nu stai cu laptopul sub lumina unui reflector, atunci de ce ai face asta la birou?

Aproape toate cladirile de birouri construite inainte de mijlocul anilor 2000 sunt concepute pentru a fi prea luminoase, probabil din cauza arhitectilor, care au vrut sa se asigure ca oamenii pot observa cu adevarat detaliile rafinate din interior.

Supra-iluminarea este prezentata de o intensitate luminoasa mai mare decat cea adecvata pentru o activitate specifica. Aceasta a fost frecvent ignorata mai ales in spatiile de birouri si retail. De atunci, comunitatea de design interior a inceput sa-si reconsidere aceasta arie.

Ce putem face?

Fenomenul de poluare luminoasa poate fi redus prin:

  • instalarea de senzori de ocupare, folosind lumina naturala ori de cate ori este posibil;
  • oprirea luminilor atunci cand se paraseste o camera;
  • schimbarea tipului de bec;

Nivelul de lumina dintr-un birou are un impact masiv asupra productivității. Un nivel scazut de lumina ii poate determina pe oameni sa se simta somnorosi și chiar sa simta oboseala ochilor și durerile de cap.

La celalalt capat, supra-iluminarea poate declansa diverse simptome:

– migrene;

-anxietate;

-oboseala;

Este evident ca nu are nici un rost sa luminezi un spatiu neocupat. Un mod eficient de a lumina biroul, este de a utiliza sisteme de control de iluminat cu senzori care pornesc luminile doar atunci cand camera sau zona este in uz.

SplitShire-0129-1800x1200-970x500

Senzorii din zonele cu trafic putin, cum ar fi toalete, spatii de depozitare si coridoare vor reduce drastic cantitatea totala de energie folosita și va insemna, de asemenea, ca personalul nu va trebui să-si aminteasca sa stinga luminile in aceste zone atunci cand le parasesc.

Este important sa retineti ca sistemele ideale de control ale iluminatului  ar trebui sa aiba un control manual, astfel incat personalul sa poate alege daca aprinde sau nu lumina. Acest lucru este deosebit de important in perioade luminoase ale zilei, atunci cand nu va fi nevoie de iluminatul artificial.

Ce se poate face pentru a preveni oboseala ochilor?

1. Asigurați-va ca aveți un nivelul de iluminare adecvat pentru sarcina pe care o aveti, dar tineti cont ca iluminatul prea puternic poate fi o cauza unor probleme de vedere;

2. Pastrați luminozitatea monitorului intre 50-80%;

3. Urmați regula 20/20. Dupa 20 de minute de lucru de aproape concentrat, sa luati o pauza de cel putin 20 secunde uitandu-te la ceva de 20 de pasi;

4. Daca migrenele si oboseala ochilor sunt din plin la locul vostru de munca, atunci este timpul sa verificati iluminatul din zona in care lucrati;

5. Luați in considerare investirea în LED-uri , care va ofera o alternativa non-palpaitoare a tuburilor fluorescente și care ajuta in lupta cu sentimentele de depresie si anxietate din lunile de iarna, cand toti suferim dupa lumina naturala.

Cea mai buna alegere este…

Filamentele, in majoritatea becurile incandescente, limiteaza nu numai viata fiecarui bec, dar ele pot genera cantitati mari de caldura reziduala.

Old-flash-bulb-free-license-cc0-980x649

Becurile fluorescente sunt mai eficiente decat becurile incandescente, dar contin mercur, avand un potential daunator. Cand becurile fluorescente expira, mercurul toxic trebuie sa fie gestionat corect, pentru a proteja sanatatea umana si mediul.

Tehnologia cu LED-uri este proiectata sa dureze un minim de 50.000 de ore. Cateva mici schimbari in birourile voastre pot transforma complet modul de lucru si, mai important, sa retineti ca oamenii care sunt mai fericiti la locul de munca pot creste productivitatea companiei in care activeaza cu 10-50%!