„După 7 ani în corporație, am sesizat că nu mai este loc de evoluție, iar mediul devenise rigid și repetitiv. Factorul motivațional pentru mine nu este reprezentat de latura materială, ci de ideea de a mă exprima liber atât în planul profesional, dar și personal”, spune Ionuț Munteanu, Co-Managing Partner forFITOUT.

În exclusivitate pentru Revista CARIERE, Ionuț dezvăluie parcursul său profesional.

Cariera profesională este aleasă, de obicei, în copilărie. „În cazul meu nu se aplică acest principiu. Eu mi-am dat seama abia în liceu, prin clasa a 11- a că mi-ar plăcea să fac economie și new business, m-am hotărât și am perseverat pe acest subiect, mi-am ales o facultate de profil și de aici a urmat o învățare continuă, cu activitate fizică și mentală permanentă”, spune Ionuț.

ionut_munteanu_f1

Sursa foto: forFITOUT

Când vorbim despre afaceri, nu putem să nu ținem cont de piedici sau eventuale eșecuri. Ei bine, Ionuț nu consideră că a avut vreun eșec până acum. „Pentru mine, nu există termenul de eșec în dicționarul meu. Eșecul nu există! Nu văd chestii negative. Orice se întâmplă, se întâmplă și caut o rezolvare bună în sensul acesta.  Știu că se spune că e o dovadă de maturitate să îți recunoști eșecul, să poți fi în contact cu ce s-a întâmplat dar nu nu văd partea aceasta negativă”, spune Ionuț.

Echipă… Strategii… Succes

Nu, nici acest termen nu pare să îl inspire pe Ionuț Munteanu. „Strategiile sunt chestii forțate…dar dacă vin de la tine, atunci pare natural și îmi place mai mult ideea asta.” Pentru a păstra o echipă, în opinia lui Ionuț, „este important să îți asculți oamenii din echipă, să empatizezi cu ei, să-i înțelegi înainte de a spune ceva. Eu văd echipa productivă cam așa: în situații de urgență să poată să acționeze singură și să fie foarte eficienți.  Oamenii, când lucrează împreună, să poată suplini pe cineva la nevoie, să înțeleagă fiecare rolul pe care îl are în echipă și cred că e suficient pentru a funcționa cel mai bine.”

Funcționarea unei afaceri duce imediat și la succesul ei. Ce înseamnă el pentru Ionuț? „Succesul, cred eu, înseamnă să faci ceva de care lumea să își aducă aminte! Fie că vorbești de clienți, furnizori, parteneri etc. Partea materială în afaceri este doar o rezultantă…nu aș defini succesul doar din perspectivă financiară, care este într-adevăr un indicator în a răspunde la -ai sau nu ai succes-.”

Leadershipul – important în dezvoltarea personală?

„Leadership-ul este ca o religie despre care toată lumea vorbește, dar se vorbește atât de mult încât nimeni nu o mai practică. Îmi vine în minte un exemplu: un portar, din fața unei clădiri de birouri, pe care îl văd zilnic, își face treaba bine, transmite o energie bună și este ținut minte de cei cu care interacționează. E o chestie aplicabilă în orice domeniu. Leadershipul pentru mine nu e aplicat doar în domenii de management și în rândul marilor companii, îl poți observa oriunde. Orice om, orice meserie poate avea o amprentă de leadership. Nu îți trebuie un titlu care să te lege de leadership”, este de părere Ionuț.

Dezvoltarea personală a unui om este foarte importantă pentru că în mediul profesional  aducem cu noi valorile personale.  „Oricât am încerca să le separăm, modul în care suntem construiți și educați transpare la un moment dat și în viața profesională. Dacă ești un om clădit pe valori precum: minciună, incorectitudine, lipsă de respect, lipsă de punctualitate etc. și în viața profesională, indiferent de titlul pe care îl ai vei aduce aceste laturi și în sfera profesională”, spune Co-Managing Partner forFITOUT.

Carieră versus familie

Există o limită între cele două? În cazul lui Ionuț nu există limite între viața personală și cea profesională pentru că „fac ceea ce îmi place. E un fel de îmbinare pentru că în viață, în general, am ales să fac ceea ce îmi place și nu îmi impun bariere. Deși pot fi etichetat de mulți ca fiind un workaholic, la mine există un echilibru și atunci e în regulă.  Probabil este legat și de cultura muncii pe care am învățat-o din familie: de a face lucrurile bine.”

Când vine vorba de familie, trecem la lucruri și mai serioase. Ionuț este de părere că familia este foarte importantă în cariera unui om și demonstrează acest lucru prin două perspective:
1.   Te ajută enorm în partea de formare prin maximă înțelepciune și cei 7 ani de acasă.
Se cunoaște faptul că jumătate din caracterul nostru, al oamenilor este moștenit, 40 % ți-l formezi în primii 7 ani din viață,  și abia 10% ți-l poți schimba tu în mod voit în perioada activă și conștientă de viață.
2.   Familia este cea care îți oferă sprijin și motivație în viața personală, factori ce te ajută să excelezi în sectorul profesional.

Lecții de viață, mentori, inspirație

La fel ca familia, și mentorii din viețile noastre contează. Ionuț spune despre el că a avut mai mulți mentori dar că „i-am identificat mult mai târziu…am conștientizat târziu că de fapt au fost mentorii mei. În fiecare etapă de formare profesională am întâlnit oameni care m-au ajutat, m-au coordonat cumva în alegerile mele. Oameni, aflați la conducerea unor firme, cu aspecte pozitive, negative de la care am învățat să preiau ceea ce mă ajută pe mine, profesional să evoluez. Nu am nume, am personalități diferite, caractere puternice sau nu pe care i-am uitat, ci îi păstrez în memorie și am „furat” de la ei, merite profesionale și tot ce am crezut de cuvi

Lecția cea mai importantă învățată de Ionuț este aceea că „fiecare zi este un prilej de a învăța ceva!”.  „Lecția mea, cea mai importantă se rezumă așa:lasă tot timpul ușa deschisă! Nu știi niciodată când ai nevoie de cineva, de ceva… etc. Nu am cum să uit prima lecție pe care am învățat-o de la primul job. Acolo am absorbit tot ce credeam că îmi e util de la o persoană de care nu îmi plăcea. Un antreprenor român cu studii medii și cu o inteligență socială foarte bună, care fuma în birou si… etc. o experiență negativă pentru mine dar de la care am învățat câte ceva”, adaugă Ionuț.

Motto-ul după care se ghidează Ionuț este: „Fă ceea ce îți place și, pe termen lung, vei fi fericit/împlinit!”
Când vine vorba de tinerii din zilele noastre, Ionuț este foarte optimist. „Cred cu tărie că noua generație este foarte receptivă și deschisă la nou. Sfaturi? Aș avea și le-aș oferi pe cele practicate și de mine:

1.Învață continuu! Aici nu mă refer la a adăuga numeroase diplome, certificări la palmaresul de cursuri și perfecționări ci să te autoeduci, să fi receptiv la tot ceea ce se întâmplă în jurul lor.
E important să progresezi, să fi evoluezi…pentru că trăim în cea mai fastă perioadă din istoria României și trebuie să profităm de acest lucru, neapărat.

2.Gândește-te la lucruri mărețe! Să nu crezi că nivelul la care ai ajuns acum e cel mai bun al tău! Întotdeauna trebuie să te perfecționezi, să mai adaugi ceva.

3. Să perseverezi în ceea ce faci!

4.Activitate fizică și mentală în fiecare zi. Pentru mine cel puțin, o zi în care nu am o întâlnire cu cineva, nu fac o activitate fizică, nu mă gândesc la nimic e o zi pierdută..Sau fără să citesc.

5.Dacă alegi ca factor motivațional doar partea materială, ești un om trist. Nu fă asta!

Planuri de viitor

1.Să mă dezvolt personal și să învăț cât mai mult, așa cum îi sfătuiesc  și pe ceilalți

2. Să creștem din ce în ce mai frumos brandul forFITOUT în care cred și să nu devenim victima propriului succes, fără lăcomia de a acapara cât mai mult în piață și de a face lucrurile moderat, echilibrat la un nivel al plăcerii.

3.Coaching și mentoring pro bono din pasiune, din dorința de a ajuta și nu la nivel de a deveni specialist în mentoring, certificat… pentru că deja îți pierzi din pasiune când te formalizezi atât de mult.

Ne-a dezvăluit că dacă ar scrie o carte despre experiența lui profesională s-ar numi : „Să faci ce îți place și cu zâmbetul pe buze!” A ta cum s-ar numi?

 

 

Material publicat in revista Cariere -Jurnal de leadership: http://www.cariereonline.ro/articol/ionut-munteanu-am-ales-sa-fac-ceea-ce-imi-place-si-nu-imi-impun-bariere?page=0,1#sthash.XO7Dh3xx.dpuf